John Glenn letel pred 60 rokmi ako prvý Američan do kozmu

20.02.2022 Celý región

Bratislava 20. februára (TASR) – Kozmonaut John Glenn sa stal prvým Američanom a v poradí tretím človekom na svete, ktorý sa vydal na cestu do vesmíru. Prví dvaja boli sovietski kozmonauti Jurij Gagarin (12. apríla 1961) a German Titov (6. augusta 1961).

Od misie, v rámci ktorej John Glenn obletel trikrát našu planétu Zem, uplynie v nedeľu 20. februára 60 rokov.

John Herschel Glenn sa narodil 18. júla 1921 v meste Cambridge v štáte Ohio. Základnú a strednú školu navštevoval v New Concord, kde aj ukončil vysokú školu Muskingum College. Pre lietanie sa nadchol už v detstve. Počas druhej svetovej vojny ho v marci 1942 zaradili do programu kadetov letectva, neskôr prešiel k námornej stíhacej letke a vyznamenal sa ako bojový pilot v Pacifiku. V 50. rokoch sa zúčastnil aj na operáciách počas kórejskej vojny.

Mal povesť jedného z najlepších testovacích pilotov v krajine. V júli 1957 vytvoril transkontinentálny rýchlostný rekord letom z Los Angeles do New Yorku za 3 hodiny a 23 minút. Bol to zároveň prvý transkontinentálny let s priemernou nadzvukovou rýchlosťou, čo Glenna dostalo na titulné stránky novín.

Aj táto skúsenosť ho kvalifikovala medzi 508 kandidátov na let do kozmu. John Glenn sa spolu s nimi zúčastnil v roku 1958 na sérii testov – každý kandidát musel splniť sedem kritérií. Muselo ísť o kvalifikovaných skúšobných pilotov prúdových lietadiel, museli mať nalietaných aspoň 1500 hodín a bakalárske tituly v inžinierstve. Podmienkou bola tiež výborná fyzická kondícia, vek do 40 rokov, no zároveň nesmeli byť vyšší, než 180 centrimetrov pre stiesnené pomery v kabíne kozmickej lode.

Glenn splnil všetky požiadavky. V apríli 1959 ho vybrali do užšej skupiny siedmich uchádzačov v rámci misie Mercury, okrem neho medzi nimi boli Scott Carpenter, Gordon Cooper, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard a Deke Slayton.

Od decembra 1961 do februára 1962 sa štart kozmickej lode z rôznych príčin desaťkrát odložil. Až jedenásty pokus bol úspešný – v malej kabíne kozmickej lode Friendship 7 odštartoval 20. februára 1962 40-ročný John Glenn do vesmíru.

V priebehu 4 hodín a 56 minút trikrát obletel zemeguľu a dosiahol pritom rýchlosť viac ako 27.000 kilometrov za hodinu. Let sprevádzali viaceré technické problémy. Po uvoľnení tepelného ochranného štítu sa počas druhého a tretieho obletu Zeme pokazilo aj zariadenie automatickej stabilizácie kabíny a John Glenn musel prejsť na ručné riadenie. Poruchou bolo aj zvýšenie teploty v kabíne až na 41 stupňov Celzia. Napokon sa ale podplukovníkovi Glennovi podarilo úspešne pristáť v Atlantickom oceáne do 1300 kilometrov juhovýchodne od Bermúd.

Hneď po návrate na Zem ho povýšili do hodnosti plukovníka, pretože bolo nesporné, že mal najväčšiu zásluhu na úspechu prvého amerického kozmického letu. V roku 1964 odišiel John Glenn z NASA a vydal sa na politickú dráhu. Do Senátu kandidoval po prvý raz v roku 1970, ale neuspel. Ako senátor za rodný štát Ohio vstúpil do Washingtonu o štyri roky neskôr, pričom jeho kariéra v Senáte trvala až do roku 1999.

Blízky priateľ rodiny Kennedyovcov sa v roku 1983 pokúšal aj o získanie kandidatúry na post amerického prezidenta za demokratov, nebol však úspešný.

Na prelome októbra a novembra 1998 sa na raketopláne Discovery opäť pozrel po 36 rokoch do kozmu ako člen sedemčlennej medzinárodnej posádky letu STS-95. Už 77-ročný americký veterán sa tak stal najstarším človekom, ktorý letel do vesmíru. Zomrel 8. decembra 2016 v nemocnici v meste Columbus v americkom štáte Ohio vo veku 95 rokov.
 

Vyberte región

mark